arysa.pl

Arysa.pl – moda, uroda, styl życia, dziecko

Domowe kiszonki
Zdrowie

Domowe kiszonki sposobem na odporność

Żywność, która została poddana kiszeniu, jest nie tylko mniej strawna, ale również bardzo wartościowa dla organizmu. Stąd modne stało się ich regularne spożywanie. Po jakie kiszonki warto sięgać?

Kiszone ogórki, kapusta, buraki i wiele innych

Wymieniając domowe kiszonki, najczęściej na myśl w pierwszej kolejności przychodzą ogórki kiszone, do których dodaje się ząbki czosnku, korzeń chrzanu i inne przyprawy. Kolejnym produktem na liście jest niewątpliwie kapusta kiszona. Inne zdrowe kiszonki to marchew kiszona. Co prawda nie jest tak popularna jak ogórki czy kapusta, ale jak się okazuje, spożywanie jej też gwarantuje korzyści. To jednak nie wszystko, ponieważ ostatnimi czasy bardzo popularny stał się sok z korzenia pietruszki albo tak zwany zakwas powstały z buraków. Jak widać, kiszonek tych jest więcej niż tylko ogórki i kapusta kiszona.

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone i inne kiszonki?

O jedzeniu kiszonek można wypowiadać się bardzo długo. Mówi o tym niejeden blog kulinarny. Należy przede wszystkim wspomnieć, że kiszonki są bardzo dobrym składnikiem diet odchudzających. Są po prostu bardzo zdrowe. Wspierają pracę układu pokarmowego. Pozytywnie działają na układ odpornościowy. Ponadto trzeba podkreślić, że kiszenie stabilizuje witaminę C. Produkty zwane kiszonkami zawierają przeciwutleniacze, takie jak witamina A, E i C. W dodatku są źródłem witaminy B2 i PP, a do tego składników mineralnych. Produkty te obniżają poziom cholesterolu i regulują wchłanianie glukozy we krwi. Kiszonki zawierają prebiotyków i probiotyków.

Skąd wziąć dobrą kapustę kiszoną oraz pozostałe kiszonki?

Niektórzy mówią, że najlepiej kiszonki przygotowywać samodzielnie. Tylko pytanie, jak zabrać się za zakwas z buraków, nie mając o nim zielonego pojęcia. Najprościej jest udać się do sklepu, który oferuje naturalne kiszonki w rozsądnych cenach. Czasem nawet sprawdzone przepisy zawodzą. Wiadomo, że trzeba drobno posiekać kapustę, dodać soli kamiennej, zalać zimną wodą, być może nawet dokładnie wymieszać, ale czy coś z tego wyjdzie, trudno przewidzieć. Wystarczy nieodpowiednia temperatura w pomieszczeniu, by kapusta ta nie ukisiła się tak, jak powinna. Dlatego faktycznie lepszym rozwiązaniem jest sięganie po gotowe produkty, tym bardziej że są dziś na wyciągnięcie ręki. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością, także działających online.

Samodzielnie przygotowaną kapustę, czy inne kiszonki, tak samo jak te kupione w sklepie, należy spożywać jak najczęściej. Ich wybór jest duży, więc można zjadać je zamiennie, dla urozmaicenia, by zbyt szybko się nie znudziły. Są bardzo wartościowe dla organizmu, więc dobrze jest mieć je zawsze pod ręką i to nie tylko w okresie zimy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.